Lubee is 24/7 bereikbaar voor advies of vragen via het volgende telefoonnummer
03 303 79 12Ieder jaar worden er steeds meer pinbetalingen gedaan. Ook kinderen beginnen steeds jonger met een pinpas te betalen en beschikken dan ook vanaf een steeds jongere leeftijd over een eigen pinpas. Handig wanneer zij een boodschap moeten halen of schoolspullen willen kopen. Helaas kleven er ook wat nadelen aan deze ontwikkelingen.
Hoewel kinderen dus steeds vaker over een pinpas beschikken en zelfstandig pinbetalingen doen, blijkt uit een recent onderzoek van Nimbus dat zij dit vaak te nonchalant doen. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat ouders dit jaar minder zeker weten dat er niemand meekijkt terwijl hun kind aan het pinnen is dan vorig jaar. Ook is het percentage kinderen dat hun pincode uit hun hoofd kent met 16% gedaald ten opzicht van vorig jaar, terwijl er meer kinderen een eigen pinpas kregen.
Onzichtbaar geld
De reden dat kinderen meer moeite hebben met pinnen dan met contante betalingen, is dat het om zogenaamd ‘onzichtbaar geld’ gaat. In vroeger tijden hadden kinderen een spaarpot waar briefjes en muntjes in zaten die zij konden vastpakken en waarmee ze konden betalen. Dit maakte het besef van de waarde van geld begrijpelijker en overzichtelijker. Doordat dit besef van waarde met digitaal geld minder aanwezig is, geven kinderen makkelijker meer geld uit zonder dat zij dit merken. Kinderen betalen daarnaast ook vaak contactloos, vooral bij mobiele pinautomaten. Dit heeft ermee te maken dat kinderen vaker kleine aankopen doen. Handig, maar hierdoor zijn zij nog meer geneigd om hun pincode te vergeten.
Ondanks deze negatieve berichten, raadt Nimbus het ouders toch zeker aan om kinderen al een pinpas te geven wanneer zij nog op de basisschool zitten. Op die manier kunnen ze namelijk op jonge leeftijd al wennen aan het doen van pinbetalingen en zal het ze makkelijker afgaan wanneer ze eenmaal naar de middelbare school gaan en grotere bedragen gaan afrekenen.
Daarnaast is het ook belangrijk dat ouders aan kinderen leren dat er meer komt kijken bij pinnen dan alleen het betalen in de winkel. Laat kinderen meekijken naar de bij- en afschrijvingen op de betaalrekening, zodat zij inzicht krijgen in wat er allemaal aan geld binnenkomt en uitgaat. Tegenwoordig kan je bij de meeste banken je geldzaken makkelijk inzien via een app. Ideaal voor kinderen.
Het is eveneens van belang dat ouders kinderen leren om verantwoordelijk met hun digitale geld om te gaan. Het is voor ouders bijvoorbeeld mogelijk om via de bank kinderen een pinlimiet te geven. Zo weet je als ouder zeker dat je kind niet in één keer de hele rekening leeghaalt. Benadruk ook bij je kinderen dat het belangrijk is om geld opzij te leggen om te sparen. Je hoeft niet altijd te sparen voor een bepaald doel, zoals een gewenst stuk speelgoed of elektronica. Het is altijd goed om te sparen, zodat je later een appeltje voor de dorst hebt. Hoe eerder kinderen dat leren, hoe beter zij er later mee om kunnen gaan.
Bron: Artikel van NOS