27 augustus 2020

Hoopvol? Een experimenteel Popconcert tijdens Corona

Vele bezoekers, leveranciers en organisatoren dromen er van:
volle cafés, clubs, concertzalen en druk bezochte festivals.

Dus een popconcert met 1500 mensen tijdens Coronatijd?
In Leipzig, Duitsland, mochten vrijwilligers een dag lang zich als concertbezoeker uitleven. Echter wel zonder alcohol en uitgerust met trackers en een lichtgevend desinfectiemiddel.

Het Project Restart-19 is opgezet door onderzoekers van de universiteitsziekenhuis te Halle. Het doel is om beter te begrijpen hoe Covid-19 zich verspreidt tijdens grote, drukke evenementen en hoe dit te voorkomen. De onderzoekers willen meten hoeveel contacten er tijdens 3 verschillende scenario’s plaatsvinden.
Met deze informatie hopen de onderzoekers autoriteiten meer houvast te kunnen geven om de evenementenbranche weer op te starten.

Alleen gezonde en niet zwangere personen tussen de 18 en 50 jaar zijn toegelaten tot het gratis concert van de Berlijnse zanger Tim Bendzko.
Registratie was verplicht en vooraf heeft iedereen een covid-19 test gekregen. Enkel wanneer je negatief getest bent mocht je naar binnen. Bij de ingang van het evenement is de temperatuur van bezoekers opgenomen.

Feesten tijdens Corona

Drie scenario’s

Het eerste scenario, was het nabootsen van een pre- corona situatie. Het publiek werd de zaal ingelaten alsof men nog nooit van Corona had gehoord.
Tijdens het tweede scenario is het publiek opnieuw de zaal ingelaten nu volgens een plan met duidelijke regels zoals het nemen van afstand.
In het derde scenario’s mocht slechts een deel van het publiek de zaal in en moest er ook op tribunes afstand worden bewaard.

Hulpmiddelen dragen bij aan resultaat

Onder andere en tracker en fluorescerende desinfectiegel zijn ingezet om resultaten te boeken.

De tracker die elke bezoeker moest omdoen gaf aan de onderzoekers door hoeveel andere deelnemers er in de nabijheid van 30 meter bevonden. De tracker hield ook bij waar deze contacten plaatsvonden. Denk aan de ingang, op de tribune, bij de bar enzovoort.

Met deze informatie hoopt men een duidelijk beeld te krijgen welke momenten risico met zich meebrengen op een besmetting.
Ondanks dat iedereen een recente coronatest heeft afgenomen waren de bezoekers wel verplicht om binnen een FFP-2 mondmasker te dragen.
Daarbij diende men zich regelmatig te ontsmetten met desinfecterende gel welke fluoriderend is gemaakt.
Zo konden de bezoekers met UV licht zichtbaar maken welke oppervlaktes veel aangeraakt zijn zodat er rekening gehouden kan worden met het opstellen van maatregelen.

Achtergrond project

Het project, dat wordt betaald door de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt, komt voort uit een gesprek tussen sportclub SC DHfK uit Leipzig en de universiteit. De club zocht hulp, om ondanks corona toch weer grote sportevenementen te kunnen houden. Dat kon de universiteit niet direct mogelijk maken, maar het gesprek leidde wel tot het plan voor het concert-experiment, dat door SC DHfk gesteund wordt. In oktober worden de resultaten van de studie verwacht.
Een professor van de universiteit heeft aan CNN verteld dat men de autoriteiten beter wilt voorbereiden en meer hulpmiddelen te geven om de komende periode rationele beslissingen te nemen of een evenementen wel of niet kan doorgaan.
De onderzoekers geven aan dat het de eerste keer is dat een experiment van deze omvang in Europa heeft plaatsgevonden, maar zeggen dat er verschillende overwegingen zouden moeten worden toegepast, afhankelijk van het soort evenement, het gedrag van concertbezoekers en of klanten alcohol mochten consumeren.

Zekerheid in betalingen.
Informeer en bestel.

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement