2 april 2019

Hoe maak je jouw onderneming duurzaam?

Hoe maak je jouw onderneming duurzaam?

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp. Ook voor ondernemers. Het is niet alleen goed voor de planeet om je onderneming duurzamer te maken. Het kan je ook nog eens winst opleveren! Door als onderneming een duurzaam imago te hebben, geef je je (potentiële) klanten nóg een reden om voor jou te kiezen. En niet voor je concurrent. Maar hoe pak je dat precies aan: duurzaam ondernemen? We hebben voor jou vier tips op een rij gezet hoe jij je onderneming duurzamer kunt maken.

Tip 1: Laat je klanten met pin betalen

In Nederland betalen consumenten steeds vaker met pin ten opzichte van contante betalingen. En dat is goed nieuws voor het milieu, want pinbetalingen zijn minder belastend voor de planeet dan betalingen met cash. Zo blijkt uit een onderzoek van DNB.

Het is daarom ook aan te raden om het jouw klanten zo makkelijk mogelijk te maken om met hun pinpas te betalen. Dat doe je bijvoorbeeld door een mobiele pinautomaat te huren. Zo maak je het jouw klanten gemakkelijk en je doet de planeet er ook een plezier mee.

Tip 2: Verbruik minder energie

Er is nou eenmaal energie voor nodig om je onderneming draaiende te houden. En dan bedoelen we niet alleen jouw onvermoeibare enthousiasme! Het besparen van energie is goed voor het milieu en het klimaat. Maar daarnaast kan het jou ook jaarlijks een hoop geld besparen in energiekosten.

Je kunt je energieverbruik verlagen door bijvoorbeeld alleen te kiezen voor elektrische apparaten die een goed energielabel hebben. Tegenwoordig kun je op de meeste elektronica wel zien hoe energiezuinig ze zijn. Als het energielabel van het apparaat donkergroen gekleurd is in de categorie A of A+++, dan weet je dat dit een energiezuinig en dus milieuvriendelijke optie is.

Een andere tip die je makkelijk kunt toepassen, is om alle apparaten en opladers die je niet gebruikt, uit te schakelen. Het komt vaak voor dat mensen hun elektronische apparaten aan laten staan of in een standby stand. Dit slurpt ongemerkt veel energie en dat is zonde! Laat apparaten ook niet langer in de oplader zitten dan nodig is. En haal de oplader uit het stopcontact wanneer je klaar bent met opladen. Alleen al door deze eenvoudige tip toe te passen, kun je maar liefst 50% van je energieverbruik verminderen.

Tip 3: Kies voor groene energie

Als je dan al energie gaat verbruiken, zorg er dan voor dat dit groene energie is. Check bij je huidige energieleverancier of zij wel of niet in groene energie voorzien. Als dat zo is, kun je gewoon bij je eigen energieleverancier blijven. Als dat niet zo is, is het verstandig om over te stappen naar een energieleverancier die wel groene energie levert. Daarnaast zou je ook kunnen overwegen om zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen op de locatie van je onderneming. Gebruik je vaak de auto voor je onderneming? Denk dan eens aan overstappen op een elektrische auto. Dat is een duurzaam alternatief en zal je ook nog eens kosten besparen.

Tip 4: Verbruik minder papier

Bij een onderneming wordt vaak een hoop papier gebruikt. En het gebruik van papier is belastend voor het milieu. Vermindering van papiergebruik is dan ook een goede stap naar duurzaamheid. Het gebruiken van papier is namelijk lang niet altijd nodig. Tegenwoordig zijn er vaak digitale alternatieven te bedenken, waarvoor je geen enkel blaadje papier nodig hebt. Stuur nieuwsbrieven bijvoorbeeld niet langer met de post, maar verzamel in plaats daarvan mailadressen van vaste klanten en stuur per mail een digitale nieuwsbrief.

Zekerheid in betalingen.
Informeer en bestel

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement