8 juli 2020

Coronamaatregelen Betaalsector

De betaalsector treft coronamaatregelen. In dit artikel lees je een aantal maatregelen welke betrekking hebben op pinbetalingen en pinautomaten.

Verhoging cumulatief limiet

Vanaf eind maart kun je een hoger bedrag aan contactloze betalingen verwerken.
Het limiet van een contactloze betaling zonder pincode is namelijk verhoogd naar € 50,-. Daarnaast is het cumulatieve limiet verhoogd naar € 100,-.
Daarmee is het cumulatief limiet een extra veiligheidsmaatregel. De veiligheidsmaatregel houdt in dat je bij meer dan € 100,- aan contactloze betalingen je pincode moet invoeren.
Dat wil zeggen dat als je bankpas is gestolen men niet meer dan honderd euro contactloos betalen.

Cumulatieve berekening
Ik geef je graag een voorbeeld over hoe de cumulatieve berekening.
Stel dat je met ingang van de nieuwe regels 2 betalingen van € 40,- hebt uitgevoerd. Totaal € 80,- aan contactloze betalingen. Bij een derde betaling van € 35,- kom je boven de € 100,- uit. In dat geval dien je opnieuw je pincode in te voeren. Stel je derde betaling is geen € 35,- maar €19,-. In dat geval totaal €99,-. Deze derde betaling kun je contactloos uitvoeren zonder pincode.
Wanneer je onder het limiet zit en je een betaling met pincode uitvoert dan wordt er opnieuw geteld vanaf € 0,-. Vanaf dat moment heb je een nieuw cumulatief limiet van € 100,- beschikbaar.

Contactloze < 50,- zonder pinbetalingen

Contactloos betalen met nieuw limiet

Sinds eind maart kunnen consumenten aan de kassa betalingen tot 50,- afrekenen zonder pincode. Deze contactloze betaling kun je uitvoeren met een bankpas, of smartphone. Deze (tijdelijke) maatregelen zijn er opgericht een bijdrage te leveren aan de hygiënemaatregelen rondom het Covid-19 virus.
Voordat deze maatregel was ingevoerd stond het transactielimiet ingesteld op vijfentwintig euro. Boven dit bedrag moest je je pincode invoeren. Ondernemers met een pinautomaat hoeven voor wijzigingen geen actie te ondernemen. Dit komt doordat de betaalmerken en terminaleveranciers de wijzigingen automatisch uitvoeren. Al met al gaat het om maar liefst 380 duizend pinterminals in Nederland.

Organisaties zoals de Consumentenbond zijn blij met de maatregelen. Deze liggen immers in lijn met de oproep om cash betalingen te beperken en zoveel mogelijk contactloos te betalen.

Weest alert op oplichting

De aanpassingen werken geheel automatisch en zonder tussenkomst van consumenten en ondernemers. Banken, pinleveranciers en betaalverwerkers sturen geen berichten en bellen klanten niet op. Daarmee dien je alert te zijn op mogelijke misleiding door oplichters en fraudeurs. Zij maken misbruik van de nieuwe regels voor contactloze pinbetalingen.

Zekerheid in betalingen.
Informeer en bestel.

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement