20 oktober 2014

Contactloos betalen veilig voor digitale zakkenroller

contactloos betalenContactloos betalen veilig voor digitale zakkenroller

Het aantal pinpassen dat geschikt is voor contactloos betalen in Nederland neemt snel toe. Het gaat inmiddels al om een kwart van alle betaalpassen. Is de betaalmethode echter wel volledig veilig, nu we de betaalpas niet meer in het pinapparaat hoeven steken? Volgens critici werkt het contactloos betalen inderdaad heel eenvoudig en snel, maar maakt het ook de weg vrij voor het digitaal zakkenrollen.

Eenvoudig digitaal zakkenrollen

Het contactloos betalen maakt het mogelijk om een betaling tot €25 te doen, door de pas alleen maar tegen het pinapparaat aan te houden, waarna er een transactie plaatsvindt. Dat is gemakkelijk in een winkel, maar het betekent ook dat zakkenrollers voortaan niet eens meer in een broekzak hoeven te grijpen. In plaats daarvan kunnen ze een draadloos betaalkastje tegen een broekzak aanhouden, om op die manier €25 van de bankrekening af te laten schrijven. Volgens professor Erik Poll van de Radbout Universiteit is dit in theorie inderdaad mogelijk, maar hoeven we ons niet massaal zorgen te maken.

Katvanger nodig

Hij geeft aan dat het digitaal gerolde geld gemakkelijk traceerbaar is voor de banken, waardoor de crimineel altijd een katvanger nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld een winkelier met draadloze kastjes zijn, al zal die dan snel worden gevonden om de diefstal te stoppen. Daarnaast is het digitaal zakkenrollen alleen mogelijk op korte afstand, aangezien een standaard kaartlezer een bereik van 1 – 2 centimeter heeft. Indien de pas nog in de portemonnee zit werkt de techniek vaak niet. Vanwege de rompslomp die erbij komt kijken verwacht de professor dat veel criminelen liever voor een andere methode kiezen om geld te verdienen. Tenslotte wijst hij op het feit dat het Verenigd Koninkrijk de techniek al veel langer gebruikt en daar nog geen gevallen bekend zijn van digitaal zakkenrollen.

Beperkte opbrengst en hoge pakkans

De pakkans bij digitaal zakkenrollen is relatief hoog, terwijl de opbrengst aan de andere kant maximaal een paar tientjes per consument bedraagt. Het is dan ook niet vreemd dat consumenten op dit moment nog niet bang lijken te zijn voor deze methode van criminaliteit. Ook de Consumentenbond maakt zich op dit moment nog geen zorgen. ABN AMRO laten weten dat het digitale zakkenrollen zeer onrealistisch is en de bank de schade zal vergoeden op het moment dat een klant hier toch mee te maken krijgt.

Zekerheid in betalingen.
Informeer en bestel.

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement