7 februari 2014

Betalen met de bankpas of mobiele telefoon?

Betalen met de bankpas of mobiele telefoon?

De Nederlandse banken gaan de komende maanden het ‘contactloos’ betalen landelijk uitrollen. Hier is toe besloten na de succesvolle test in Leiden afgelopen jaar. Aan deze test hebben meer dan 175 winkeliers en 1000 consumenten aan meegewerkt.
Onder andere de NS en de Amsterdam Arena zijn nu de eerste organisaties die het contactloos betalen gaan invoeren voor een aantal geschikte apparaten.

Contactloos betalen houdt in dat men voor betalingen onder de EUR 25,- kan afrekenen zonder een pincode in te toetsen.
In vergelijking met de huidige betalingen via een bankpas zal een betaling hierdoor 7 seconden sneller worden uitgevoerd. Op drukke plaatsen kan dit merkbaar bijdragen aan de afname van wachtrijen.
Door de invoering van het contactloze betalen is de verwachting dat het aantal pinbetalingen nog verder zal toenemen.

Bankpas of de mobiele telefoon?
De banken zijn rondom het contactloos betalen nog niet eensgezind. ING en ABN AMRO zijn al geruime tijd bezig om geschikte pinpassen uit te geven aan hun klanten. Sinds vandaag is ook bekend dat de Triodosbank bankpassen gaat uitgeven met NFC.
Opvallend is dat de Rabobank heeft gekozen voor een app op de telefoon en geen bankpassen gaat uitgeven met NFC.

De grote vraag is welke manier van betalen in de toekomst gemeengoed wordt.
Het mobiel betalen klinkt eenvoudig, maar de praktijk wijst uit dat men nogal wat handelingen op de telefoon dient te verrichten.
Daarbij komt kijken dat de een de grootste telefoonleveranciers ter wereld, Apple genaamd, weigert om NFC in haar Iphones op te nemen en inzet op een eigen betaalsysteem.
Bij een bankpas is het simpeler: Men houdt de pas bij de terminal en de transactie kan direct worden geaccordeerd.

Geschikte pinautomaten
Sinds 2013 worden door de grote fabrikanten betaalterminals uitgeleverd die zijn voorbereid op het contactloos betalen. Na een software update zullen deze terminals direct te zijn gebruiken voor NFC acceptatie.
De komende maanden kunnen ondernemers plug&play automaten aanschaffen die direct inzetbaar zijn voor NFC.
Voor de betaalterminals maakt het overigens niet uit of er met de bankpas of mobiele telefoon wordt betaald. Beide betalingen maken gebruik van het NFC protocol en daar zijn de terminals op voorbereid.
Bij Lubee Pinverhuur kun je vanaf de definitieve uitrol ook een NFC geschikte pinautomaat huren.

Near Field Communication
Near Field Communication houdt in dat apparaten die zich binnen een afstand van 10 centimeter bevinden direct contact kunnen maken met een apparaat dat ook is uitgerust met NFC. Het dataverkeer is mogelijk via een frequentie van 13.56 mhz. Overigens is NFC niet enkel geschikt voor betalingen maar ook voor toepassingen zoals toegangscontrole en toepassingen in de voedingsindustrie.

logo contactloos betalen

Wat denk jij?

Gaan we in de toekomst onze betalingen verrichten via de telefoon of onze bankpas?
Een betaling via de telefoon scheelt je een of meerdere betaalpassen in de portemonnee, maar vereist wel meerdere handelingen. In de praktijk zul je eerst je telefoon moeten ontgrendelen, de app van de bijbehorende bank kiezen en de betaling verifiëren. Veel tijdrovender dan de bankpas.
Daarbij komt kijken dat we voor betalingen boven de EUR 25,- alsnog onze bankpas nodig hebben. Ik denk dat we betaalpassen met NFC mogelijkheid voorlopig nog lang niet kwijt zijn.

Wat denk jij? Deel gerust je mening.

Zekerheid in betalingen.
Informeer en bestel.

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement