15 juni 2017

België maakt inhaalslag pinnen voor kleine bedragen

België maakt inhaalslag pinnen voor kleine bedragen

Contactloos betalen en pinnen in het algemeen zijn in Nederland razendpopulair. Ook op het terras en tijdens evenementen laten we contant geld steeds vaker achterwege. Niet in de laatste plaats vanwege het aanbod mobiele pinautomaten. In België bleek het lastiger om het publiek hiervoor te interesseren. De laatste tijd lijkt dat te veranderen. Er is sprake van een inhaalslag met betrekking tot pinnen. Vooral voor kleine bedragen worden steeds vaker op die manier afgerekend.

Het aantal Bancontact-betalingen nam met 33% toe in 2016. Dat zijn kleine betalingen (<€5). Vooral de lagere betaaltarieven voor aanbieders lijken een bijdrage te leveren. Daarnaast lijken meer Belgen het gemak van dit type betalingen te ontdekken. Zo goed als in Nederland gaat het nog niet, maar er is wel sprake van een inhaalslag.

33% meer gepind voor kleine bedragen

Het totaal aantal betalingen met pin nam met 10% toe in 2016. Dit was een flinke stijging, naar 1,96 miljard transacties. Het aantal kleine betalingen met pin nam nog een stuk sneller toe. Er is sprake van 33% groei in 2016. Dat lijkt aan te geven dat veel meer Belgen hier nu gebruik van maken. Ook voor de bedragen onder de €10 was er sprake van groei. Die groep betalingen nam met 19% toe. Samen zorgt dit ervoor dat het pinnen in België aan een behoorlijke inhaalslag bezig is.

Volgens aanbieder Worldline komt dat vooral door de lagere tarieven. Ook krantenwinkels, bakkers, slagers en andere winkels bieden de mogelijkheid tot pinnen. In voedingszaken in België werd er in 2016 daarom 36% vaker met een betaalkaart betaald.

Zo populair als in Nederland is het pinnen in België nog niet. Vooral op het gebied van contactloos betalen lopen we hier voor op onze zuiderburen. Het lijkt erop dat we de techniek eerder omarmen. Dat betekent dat het waarschijnlijk een kwestie van tijd zal zijn.

Pinautomaat, betaalterminal Lubee

Meer aanbod van mobiele en vaste pinautomaten

De populariteit van het pinnen valt niet zelden te danken aan het aanbod van pinautomaten. Met een mobiele pinautomaat of vaste pinautomaat kunnen klanten de mogelijkheid worden geboden om met pin te betalen. Dat betekent dat ze eenvoudig met hun kaart kunnen afrekenen. De vraag is of het ook snel zal lukken om het contactloos betalen populairder te maken.

Zekerheid in betalingen.
Informeer en bestel

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement