Lubee is 24/7 bereikbaar voor advies of vragen via het volgende telefoonnummer
03 303 79 12Sinds 1 januari 2015 vormt de Chipknip niet langer een geldig betaalmiddel, de banken zijn er collectief mee gestopt. De betaalmethode voor kleine bedragen is nooit echt goed aangeslagen en inmiddels zijn we toe aan een nieuwe techniek, de NFC-chip. Merkeigenaar Currence meldde al in maart 2013 dat de Chipknip zou gaan verdwijnen, na een periode van 17 jaar. Het elektronische betaalmiddel heeft nooit grote groepen gebruikers aan weten te spreken, de banken hebben het idee dat dit met NFC wel zal lukken.
Automatische terugstorting
Eerder in 2014 gaven de banken aan dat klanten zelf het saldo van hun Chipknip dienden te halen, indien ze daar de beschikking over wilden houden. Dit was mogelijk tot en met 31 december 2014, de laatste dag waarop de Chipknip gold als een wettig betaalmiddel. Na die dag zou het niet meer mogelijk zijn om met de Chipknip te betalen of het geld nog van de pas te halen.
De banken zijn hierop teruggekomen, ze hebben later in 2014 besloten dat ze in 2015 de bedragen op de Chipknip automatisch terug zullen storten. Net na de zomer van 2014 stond er nog zo’n 70 – 80 miljoen euro op de verschillende Chippassen in Nederland, wat betekent dat het gaat om een enorm bedrag waar de klanten van de verschillende banken recht op hebben.
(Bron: RTL NIEUWS)
Zelf geld opnemen nauwelijks gebeurd
Tot 1 januari van dit jaar hadden klanten de mogelijkheid om zelf geld terug te boeken vanaf de Chipknip naar het banksaldo, al is dat slechts in beperkte mate gebeurd. Het terugstorten kende een vergelijkbare procedure als het storten van geld op de Chipknip, maar dit bleek voor veel mensen een lastig te nemen drempel. Per 1 januari 2015 staat de oplaadinfrastructuur definitief uit, waardoor het op dit moment niet meer mogelijk is om het saldo zelf terug over te boeken.
De banken zullen de saldi op de bankpassen de komende tijd automatisch terug gaan storten, zodat een ieder met geld op de Chipknip daar alsnog de beschikking over krijgt. Met name mensen die de Chipknip weinig gebruiken zijn over het algemeen slecht op de hoogte van het saldo dat er nog op staat. Zij kunnen binnenkort een bijschrijving door de bank verwachten, waardoor ze het geld weer tot hun beschikking krijgen. Het is niet bekend hoeveel tijd de verschillende banken exact nodig hebben om het geld van de Chipknip terug over te kunnen boeken naar de consumenten.