20 mei 2019

Alles over mobiel betalen

Alles over mobiel betalen: de spelers en het speelveld

 

Betalen: wat is er aan de hand?

De wereld om ons heen verandert. En in steeds sneller tempo. Dat geldt ook voor onze manieren van betalen. Contant geld gebruiken we steeds minder en we doen allerlei aankopen via webshops waarbij we mobiel afrekenen met een paar clicks via bijvoorbeeld Ideal of Paypal. Maar er is veel meer aan de hand. Consumenten krijgen steeds vaker nieuwe betaalmethoden aangeboden. Wat hierbij opvalt is dat zowel financiële instellingen als commerciële bedrijven betaal oplossingen aanbieden voor de consument. Maar wat gebeurt er nu precies op dit ingewikkelde speelveld waar de digitale portemonnee van de consument de hoofdrol speelt?

 

De spelers en de belangen

In het spel van betalen en geld ontvangen hebben als eerste de consument en leverancier natuurlijk een belang. Zij willen namelijk zo snel mogelijk het betaalmiddel uitwisselen voor goederen of diensten. Daar doet de pinpas zijn dienst; betalen met de pinpas gaat super snel. Als tweede heeft de bank, die de betaalstromen faciliteert, ook een belang. De bank wil namelijk verdienen aan het totaal van transacties. En dit moet ook op een veilige manier gebeuren, anders loopt de bank risico op reputatieschade. Tot slot zien we een nieuwe speler op het speelveld. Daar waar eerst de bank het spel van betalen beheerste, zien we dat er nu meer spelers met belangen komen zoals bijvoorbeeld Apple Pay of Google Pay. Zij hebben weer hun eigen commerciële belangen. Dit spel van betalen wordt gespeeld met behulp van betaal apps en zogeheten ‘wallets’.

 

Wat is direct of indirect betalen?

Wanneer consumenten met hun laptop of smartphone geld overmaken, spreken we van indirect betalen. Hierbij valt te denken aan thuis shoppen vanaf de bank, waarbij consumenten online betalen aan een webshop met Ideal. Maar ook elkaar na een avondje uit een Tikkie sturen met de telefoon valt onder indirect betalen. We spreken van direct betalen wanneer de consument de smartphone als bankkaart gebruikt. Dit wordt ook wel een ‘wallet’ genoemd. De nieuwste smartphones zijn uitgerust met een NFC (Near Field Communication) chip die nodig is om de wallet app te kunnen gebruiken. De consument houdt de telefoon hierbij boven een betaalautomaat en klaar is Kees. Snel en doeltreffend.

 

Op deze manier direct betalen is ook mogelijk bij mobiele pinautomaten. Razendsnel en makkelijk betalen voor je consumenten. Ook een mobiele pinautomaat huren voor jouw onderneming?

 

Spannend

Betalen door middel van een wallet gebeurt op dit moment al. En er zijn ook al steeds meer spelers op het speelveld te zien. Deze namen komen misschien wel bekend voor: Garmin Pay, Google Pay, Fit bit Pay, de wallets van de grote Nederlandse banken… En zo zijn er nog veel meer! Wie gaat deze strijd van mobiel betalen winnen? Daar zal het de komende jaren om gaan spannen. Het spannendst gaat worden welke nieuwe technologieën met welke producten gecombineerd gaan worden. Sommige spelers hebben het veld al moeten ruimen, zoals Squarewallet, die met Starbucks in zee ging. Uiteindelijk bleek dat het Squarewallet loyalty programma gewoon niet interessant genoeg was voor de consumenten.

 

Welke wallet moet ik kiezen?

Tja, wij weten het ook nog niet. Tot nu toe is het voordeel van de ene wallet boven de andere nog niet heel duidelijk. Het betaalgemak dient de consument. Dus als je met je wallet makkelijk kunt afrekenen, levert het je al snel wat op. Heb je een telefoon met NFC en een bank die dit faciliteert, dan kun je nu al aan de slag met mobiel betalen. Spannend wordt het pas als er loyalty programma’s gekoppeld gaan worden aan het gebruik van je wallet. Dan zal de commerciële strijd werkelijk losbarsten.

Zekerheid in betalingen.
Informeer en bestel.

Bestel direct Neem contact op

Copyright 2023 Lubee - Algemene voorwaarden - Privacy Statement